Fejér megyei csapat diákolimpia 2019/2020

Február 22-én a székesfehérvári Szabadművelődés Házában rendezte a Fejér megyei Sakkszövetség az idei tanévi sakk diákolimpia megyei csapatversenyeit. A versenyen 19 csapat indult, 3 korcsoportban dunaújvárosi, 2 korcsoportban székesfehérvári, és 1 korcsoportban rácalmási siker született. Az eredmények a mellékelt táblázatban láthatók.

Fejér megyei egyéni diákolimpia 2019/2020

Február 8-án a Szabadművelődés Háza adott otthont az idei tanévi megyei diákolimpia egyéni döntőinek, ahol 20 (10-10 fiú és lány) csoportban mérték össze tudásukat a megye diák sakkozói. Külön versenyeztek az Élő-pontszámmal rendelkező, illetve nem rendelkező sakkozók. A versenyre a Magyar Sakkszövetség által kötelezően előírt fizetendő nevezési díj visszatartó erejének ellenére 105 nevezés érkezett, ami mutatja a sakk sportág töretlen népszerűségét. A nevezők a megye 10 településének 26 iskoláját képviselték. A versenyen született eredmények a mellékelt táblázatban láthatók.

Megyei csapat diákolimpia 2018/2019

Február 16-án, szombaton Móron, a dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskolában rendezte meg a Fejér Megyei Sakkszövetség a megyei diákolimpia csapatversenyét, amelyen az országos döntőbe jutás volt a tét. A versenyen 26 csapat vett részt, és az egyes korcsoportokban két dunaújvárosi, két rácalmási és egy velencei siker született. Legeredményesebbnek a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola bizonyult, akik a fiú és a lány felsős (3-4. korcsoport) csapatversenyt is megnyerték. Az alsós (1-2. korcsoport) fiúknál a velencei Zöldliget Általános Iskola csapata győzött, míg a lányoknál a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola csapata jutott az országos döntőbe. A középiskolás korcsoportokban (5-6. korcsoport) a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium csapatai fogják képviselni megyénket, miután a fiúk megnyerték a megyei döntőt, a lányok pedig tavalyi országos bajnoki címüknek köszönhetően alanyi jogon résztvevői lesznek idén is a döntőnek. Sok sikert kívánunk az országos döntőben a Fejér megyei csapatoknak!

A verseny eredményei:

Fejér megyei diákolimpia egyéni és csapatverseny 2018/2019. tanév

A sakk diákolimpia idei országos kiírásában a korábbi évekhez képest jelentős változások vannak, amelyekhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Ezekre a változásokra szeretném felhívni a figyelmet az alábbiakban.

A versenyzői kategóriában is csak 1 továbbjutó lesz, a korábbi 3-mal ellentétben.

A nevezést az MDSZ (Magyar Diáksport Szövetség) online nevezési felületén kell megtenni, és csak a tanuló iskolájában ehhez hozzáféréssel rendelkező alkalmazott (általában a testnevelő tanár) tudja ezt megtenni. Tehát a szülők, edzők figyeljenek rá, hogy az iskola megtette-e a nevezést. Ezt könnyen ellenőrizni tudják a nevezes.diakolimpia.hu weboldal Publikus felület nevű linkjére kattintva, ahol a Sakk diákolimpiát kiválasztva (és további értelemszerű szűrőket alkalmazva) láthatók a nevezett tanulók adatai. Ezt a felületet a verseny előtti tájékozódásra is lehet használni, tehát az idén nem lesz szükség arra, hogy a Fejér Megyei Sakkszövetség honlapján frissítsük a nevezéseket, a nevezett tanulók listája korcsoportonként megtekinthető. Ez utóbbi tehát az előnye az online nevezési rendszernek, viszont a korábbi tapasztalatok alapján jelentős ráhatás kell az iskolák felé a nevezés elősegítésére. Maga a nevezés az online felületen egyébként fél perc alatt megoldható, az iskolák által használt eKréta rendszerből a tanulók adatai átvihetők az MDSZ rendszerébe, ott pedig csak a tanulóhoz kell rendelni a sportágat, illetve versenyszámot. Figyeljenek arra, hogy a Versenyzői kategória az A, az amatőr kategória a B jelű kategória. A versenykiírásokat a Fejér Megyei Diáksport Egyesület körzeti vezetői elküldik minden iskolába, tehát elvileg egy-egy ottani testnevelőnek meg kell lennie. A továbbjutókat a FMDE fogja továbbnevezni az országos döntőre, ezen kívül a majd későbbiekben megjelenő pontos kiírások szerint kell az országos döntő rendezői felé megtenni a szükséges lépéseket.
Ha az előzetesen leadott nevezésekhez képest visszalépés történik (pl. betegség esetén), akkor a fejersakk@gmail.com címre kérünk egy üzenetet, akár még a verseny előtti este is, mert egyszerűbb előzetesen módosítani a rajtlistát, mint a helyszínen.

Megyei egyéni rapid bajnokság végeredmény

Fellegi Zoltán a megyei rapid sakk bajnok. A hétvégén rendezte a Fejér Megyei Sakkszövetség az idei év utolsó megyei versenyét, a Fejér megyei rapid sakk bajnokságot. A hét fordulós svájci rendszerű versenyen fordulónként 20-20 perc állt a sakkozók rendelkezésére. A versenyen 36 megyei illetőségű sakkozó vett részt, és minden korosztály képviseltette magát. Az erős mezőnyben Fellegi Zoltán (Fehérvár SE) szerezte meg a bajnoki címet 6 ponttal. A második helyen Németh Miklós (Bástya Dunaújváros), a harmadikon a tavalyi bajnok Sarok Péter (Móri SE) végzett. A további díjazottak sorrendben Kratzmajer Ákos (Bástya Dunaújváros), Németh Gergely (ASE Paks), Pais Nimród (Fehérvár SE).

Különdíjasok: a legjobb női versenyző díjat Köböl Kitti (Bástya Dunaújváros), a legjobb ifjúsági díjat Gulácsi Donát Ferenc (Bástya Dunaújváros), a legjobb szenior díjat Fellegi Tibor (Fehérvár SE) kapta.

RAPVEG