Fejér megyei csapat diákolimpia 2019/2020

Február 22-én a székesfehérvári Szabadművelődés Házában rendezte a Fejér megyei Sakkszövetség az idei tanévi sakk diákolimpia megyei csapatversenyeit. A versenyen 19 csapat indult, 3 korcsoportban dunaújvárosi, 2 korcsoportban székesfehérvári, és 1 korcsoportban rácalmási siker született. Az eredmények a mellékelt táblázatban láthatók.

Fejér megyei egyéni diákolimpia 2019/2020

Február 8-án a Szabadművelődés Háza adott otthont az idei tanévi megyei diákolimpia egyéni döntőinek, ahol 20 (10-10 fiú és lány) csoportban mérték össze tudásukat a megye diák sakkozói. Külön versenyeztek az Élő-pontszámmal rendelkező, illetve nem rendelkező sakkozók. A versenyre a Magyar Sakkszövetség által kötelezően előírt fizetendő nevezési díj visszatartó erejének ellenére 105 nevezés érkezett, ami mutatja a sakk sportág töretlen népszerűségét. A nevezők a megye 10 településének 26 iskoláját képviselték. A versenyen született eredmények a mellékelt táblázatban láthatók.

Kántor Gergely GM a Fehérvár-Böllhoff Kupa győztese

Október 26-án rendezte a Fejér Megyei Sakkszövetség a XVI. Fehérvár-Böllhoff Kupa nemzetközi nyílt rapid versenyt a Novotel Hotelben. A versenyen 61 sakkozó, köztük tíz nemzetközi címviselő vett részt. Az erős mezőnyben végig nyílt küzdelem folyt a helyezésekért, és csak az utolsó forduló döntött. A versenyben végül Kántor Gergely nemzetközi nagymester győzött 6 ponttal az ugyancsak 6 pontos To Nhat Minh IM előtt. Harmadik Lizák Péter IM 5,5 ponttal. További díjazottak: Kaczúr Flórián IM, Balog Imre GM, Fáncsy Imre IM. Különdíjasok: Gaál Zsóka WFM (női), Reviczki Roland (ifi), Kolimár Kristóf Pál (14 év alatti), Katona Ferenc (Fejér megyei).

Megyei csapat diákolimpia 2018/2019

Február 16-án, szombaton Móron, a dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskolában rendezte meg a Fejér Megyei Sakkszövetség a megyei diákolimpia csapatversenyét, amelyen az országos döntőbe jutás volt a tét. A versenyen 26 csapat vett részt, és az egyes korcsoportokban két dunaújvárosi, két rácalmási és egy velencei siker született. Legeredményesebbnek a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola bizonyult, akik a fiú és a lány felsős (3-4. korcsoport) csapatversenyt is megnyerték. Az alsós (1-2. korcsoport) fiúknál a velencei Zöldliget Általános Iskola csapata győzött, míg a lányoknál a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola csapata jutott az országos döntőbe. A középiskolás korcsoportokban (5-6. korcsoport) a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium csapatai fogják képviselni megyénket, miután a fiúk megnyerték a megyei döntőt, a lányok pedig tavalyi országos bajnoki címüknek köszönhetően alanyi jogon résztvevői lesznek idén is a döntőnek. Sok sikert kívánunk az országos döntőben a Fejér megyei csapatoknak!

A verseny eredményei:

Fejér megyei diákolimpia egyéni és csapatverseny 2018/2019. tanév

A sakk diákolimpia idei országos kiírásában a korábbi évekhez képest jelentős változások vannak, amelyekhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Ezekre a változásokra szeretném felhívni a figyelmet az alábbiakban.

A versenyzői kategóriában is csak 1 továbbjutó lesz, a korábbi 3-mal ellentétben.

A nevezést az MDSZ (Magyar Diáksport Szövetség) online nevezési felületén kell megtenni, és csak a tanuló iskolájában ehhez hozzáféréssel rendelkező alkalmazott (általában a testnevelő tanár) tudja ezt megtenni. Tehát a szülők, edzők figyeljenek rá, hogy az iskola megtette-e a nevezést. Ezt könnyen ellenőrizni tudják a nevezes.diakolimpia.hu weboldal Publikus felület nevű linkjére kattintva, ahol a Sakk diákolimpiát kiválasztva (és további értelemszerű szűrőket alkalmazva) láthatók a nevezett tanulók adatai. Ezt a felületet a verseny előtti tájékozódásra is lehet használni, tehát az idén nem lesz szükség arra, hogy a Fejér Megyei Sakkszövetség honlapján frissítsük a nevezéseket, a nevezett tanulók listája korcsoportonként megtekinthető. Ez utóbbi tehát az előnye az online nevezési rendszernek, viszont a korábbi tapasztalatok alapján jelentős ráhatás kell az iskolák felé a nevezés elősegítésére. Maga a nevezés az online felületen egyébként fél perc alatt megoldható, az iskolák által használt eKréta rendszerből a tanulók adatai átvihetők az MDSZ rendszerébe, ott pedig csak a tanulóhoz kell rendelni a sportágat, illetve versenyszámot. Figyeljenek arra, hogy a Versenyzői kategória az A, az amatőr kategória a B jelű kategória. A versenykiírásokat a Fejér Megyei Diáksport Egyesület körzeti vezetői elküldik minden iskolába, tehát elvileg egy-egy ottani testnevelőnek meg kell lennie. A továbbjutókat a FMDE fogja továbbnevezni az országos döntőre, ezen kívül a majd későbbiekben megjelenő pontos kiírások szerint kell az országos döntő rendezői felé megtenni a szükséges lépéseket.
Ha az előzetesen leadott nevezésekhez képest visszalépés történik (pl. betegség esetén), akkor a fejersakk@gmail.com címre kérünk egy üzenetet, akár még a verseny előtti este is, mert egyszerűbb előzetesen módosítani a rajtlistát, mint a helyszínen.

Fejér megyei egyéni diákolimpia 2017/2018

Az idei évben Dunaújváros ad otthont a sakk diákolimpia megyei döntőinek, az elmúlt hétvégén az egyéni versenyeket rendezte meg a Fejér megyei Sakkszövetség a Dózsa György Általános Iskolában. Nemenként 6-6 korcsoportban versenyeztek az Élő-pontszámmal rendelkező és nem rendelkező sakkozók, a tét az országos döntőbe jutás volt.  A versenyen összesen 130 tanuló vett részt, akik 30 Fejér megyei iskolát képviseltek. A papírformának megfelelően az értékszámmal nem rendelkező sakkozók között a fehérváriak, míg az értékszámosok csoportjaiban a dunaújvárosiak szerezték meg az aranyérmek többségét, viszont meglepetésre a legeredményesebb iskola a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola lett 4 aranyéremmel, megelőzve a 3-3 aranyat szerző dunaújvárosi Vasvári P. ÁI-t és Széchenyi Gimnáziumot, valamint a fehérvári Szent Imre ÁI-t.

Az összes korcsoport eredménye elérhető az alábbi linken (Excel táblázatban).

Egyéni eredmények 1718