Fejér megyei diákolimpia egyéni döntőinek eredményei

Az idei évben Mór adott otthont a sakk diákolimpia megyei egyéni döntőinek az elmúlt hétvégén. A versenyt a Fejér Megyei Sakkszövetség az Erzsébet téri Művelődési Házban rendezte meg, amelyen az alsósoktól a középiskolásokig összesen 170 tanuló vett részt 32 Fejér megyei iskolából, mutatva a sakk töretlen népszerűségét. A tét az országos döntőbe jutás volt, amely az Élő-pontszámmal rendelkezők és az I-II. korcsoport 1-3. helyezett versenyzői számára nyílt meg, míg a többi korcsoportban a megyei döntő győztesei juthattak tovább.  A korábbi évekhez képest nagyot léptek előre a fehérvári iskolák, és visszavették a vezető helyet a dunaújvárosi sakkozóktól. 8 fehérvári győzelem és 5 dunaújvárosi siker mellett 2 gárdonyi, és 1-1 velencei, illetve csabdi iskolába járó tanuló nyerte meg korcsoportját. Mindenképpen örvendetes, hogy egyre több iskolában találni jó sakkozókat, mivel a 17 csoport győzelmén 13 iskola osztozott. A gárdonyi Gárdonyi G. ÁI, a dunaújvárosi Móricz Zs. ÁI, és a székesfehérvári István Király ÁI valamint a Teleki B. Gimn. ért el 2 bajnoki címet. Az egy győztest adó iskolák: Csabdi, Petófi ÁI.;  Dunaújváros, Pannon Gimnázium, Petőfi ÁI. Széchenyi I. Gimnázium; Székesfehérvár, Kodolányi G. II. Rákóczi F. ÁI. Széchenyi Technikum, Vasvári Pál G.; Velence, Zöldliget ÁI. Az országos döntőket április folyamán rendezi meg a Magyar Sakkszövetség.

A győztesek korcsoportonként:

Tári Árpád (I. kcs.), Rómann Márk Patrik (II. kcs.), Szilágyi Kamilla (I. kcs.), Hajnal Kitti (II. kcs.), Bíró Dávid Benedek (A III. kcs.), Szabó-Tóth Gábor (A IV. kcs.), Tancsa Tamás (A V. kcs.), Bernáth Bence (A VI. kcs.), Horváth Gréta (A V. kcs.), Molnár Kiara Rózsa (A VI. kcs.),, Farkas Zalán (B III. kcs.), Kizman Ádám Iván (B IV. kcs.), Alonso-Ibarra Emilio (B V. kcs.), Körtélyesi Richárd (B VI. kcs.), Deák Kira (B III. kcs.), Törő-Suga Zóra (B IV. kcs.), Marosi Dóra Petra (B V. kcs.).

A részletes eredmények alább találhatók.

Fejér megyei diákolimpia 2022-23. évi döntői

A megyei szövetség a korábbi megállapodás szerint ebben az évben Móron rendezte volna a diákolimpia megyei döntőit, azonban az előre nem tervezhető körülmények miatt némiképp módosítani kellett a helyszínt.

Ennek megfelelően az egyéni döntők helyszíne Mór, Erzsébet tér 14. (Erzsébet téri Művelődési Ház), időpontja 2023. március 04.

A csapat döntők helyszíne Pusztavám, Bajcsy-Zsilinszky u.10. (Német Nemzetiségi Általános Iskola), időpontja 2023. április 01.

A versenykiírások alább találhatók:

Fm-i utánpótlás verseny (U 1600)

November 26-27-én a Fehérvár SE rendezésében került sor a Fejér megyei utánpótlás egyéni versenyre Székesfehérváron a Királykút Emlékházban. A versenyen 16 fő vett részt, közöttük 5 fő élő értékkel rendelkezett. Külön kerültek díjazásra az érték számosok, és az értékszám nélküliek, valamint volt legjobb női különdíj is. A versenyt Fekete Csaba nyerte 5 (maximális) ponttal, második lett Kerekes László 4 ponttal, harmadik pedig Henyecz Tamás 3 ponttal. Az élő nélküli kategóriában Kizman Ádám szerezte meg az első díjat, a másodikat Hajnal Kitti, a harmadikat Gergő Soma, mindhárman 3 pontot értek el. A legjobb női különdíjat Ványi Panna vihette haza. A végeredmény alább található.

XIX. Fehérvár Kupa rapid sakkverseny

Minden évben az októberi nemzeti ünnep környékén rendezi a Fejér megyei szövetség a Fehérvár kupa nemzetközi sakkversenyt. Ebben az évben egy napos rapid versenyre került sor október 22-én a Novotel szállodában. A versenyen 57 sakkozó ült asztalhoz, köztük 5 címviselő. A győzelmet, és ezzel a kupát Papp Levente FM az MTK sakkozója szerezte meg. Második helyezett Fáncsy Imre IM (Balatonfüredi SC), a harmadik pedig Farkas Richárd FM (Kőbánya SC).

Különdíjasok: Legjobb női díj: Alexandrova Angelina (SSK Keszthely); legjobb ifjúsági díj: Losonczi Marcell FM (ASE Paks); legjobb gyermek díj: Kizman Ádám (Fehérvár SE); Legjobb szenior díj: Papagorasz Takisz (Fehérvár SE); legjobb Fejér megyei díj: Csire Bence (Fehérvár SE).

A verseny végeredménye az alábbi linken található:

Vasvári Tamás a 2022. évi megyei bajnok

A Fejér Megyei Sakkszövetség Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban rendezte meg a 2022. évi Fejér megyei egyéni sakkbajnokságot. A bajnokságon, amely a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) hivatalos versenye volt, a megyei sakk egyesületekben játszó sakkozók vehettek részt. A hat fordulós bajnokságon 30 sakkozó ült asztalhoz.

A verseny első három helyezettje 5 pontot szerzett, közöttük a sorrendet a mezőnyérték számítás döntötte el. Első helyen Vasvári Tamás (Fehérvár SE), a másodikon Gönczöl Gábor (Móri SE), a harmadikon Szinável Zsolt (Móri SE) végzett. További díjazottak: Csordás Péter (Rácalmás SE), Kerekes László (Fehérvár SE), Kozák Tibor (Gárdony VSE).

A legjobb 14 év alatti versenyző Dalocsa Vince (Rácalmás SE), a legjobb 18 év alatti Csek Máté Barnabás (Fehérvár SE), a legjobb szenior pedig Tvaruskó László (Fehérvár SE) lett.

A bajnokság végeredménye alább található

Fejér megye 2022. évi egyéni sakkbajnoksága

A megyei szövetség ebben az évben is augusztus hónapban (26, 27, 28.) rendezi az egyéni bajnokságot Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban (Mikszáth Kálmán u. 25.). A részletek a versenykiírásban találhatók.

FSE U1600 verseny

Befejeződött a Fehérvár SE által rendezett, az utánpótlás képzését célzó ötfordulós verseny a Királykút Emlékházban. A díjazottak sorrendben: az élő értékkel rendelkezők: Kerekes Kászló, Stamler József, Hollósi Tibor; az élővel nem rendelkezők: Nyikos János, Szabó Gergely Domonkos, Ágoston Kolos Csaba.

Fejér megyei sakk diákolimpia egyéni döntői

A “vetésforgónak” megfelelően a megyei szövetség Dunaújvárosban rendezte a 2021-2022. tanév sakk diákolimpia megyei egyéni döntőit. A döntők 8 leány és 10 fiú korcsoportban zajlottak, 11 település 30 iskolájának 128 diákja részvételével. Az összevont, valamint a versenyzői kategóriák első három helyezettje, az amatőr kategóriák első helyezettje jutott az országos döntőbe. A döntőbe jutottak 12 iskolát képviselnek. A részletes eredményeket a melléklet tartalmazza.

Fejér megyei utánpótlás egyéni verseny (U1600)

1. A verseny célja: játéklehetőség biztosítása a Fejér megyei utánpótlás számára. A verseny FIDE Élő szerzésére (vesztésére) nem alkalmas.

2. A verseny helye, ideje: Székesfehérvár, Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán utca 25.

2022. április 23-24. (szombat-vasárnap)

3. A verseny lebonyolítása: 5 forduló svájci rendszerben. Játékidő: játékosonként 60-60 perc, bónuszidő nélkü

4. Regisztráció: 2022. április 23-án 8:30 órától. Megnyitó 9.00 órakor.

5. A verseny lebonyolítása: április 23-án három fordulót, április 24-én két fordulót rendezünk. A fordulók között legalább 15 perc pihenőidőt biztosítunk.

A versenyt a Fehérvári Sakk Egyesület rendezi.

Fejér megyei sakkcsapat diákolimpia döntői

Dunaújváros adott otthont az idei tanévi megyei sakk diákolimpia csapatversenyének. A tavalyi évben a járványhelyzet nem tette lehetővé a verseny megrendezését, így ezúttal két év után ülhettek újra a táblák elé a megye iskoláinak sakkcsapatai. A hat korcsoportban összesen 23 csapat vett részt a versenyen, amely ezúttal a dunaújvárosi iskolák csapatainak sikerült a legjobban, három korcsoportban is győztek, és képviselhetik a megyét az országos döntőn. A középiskolás fiúknál és lányoknál egyaránt a Pannon Oktatási Központ csapata nyert, míg a felsős lányoknál hármas holtverseny után a Petőfi Sándor Általános iskola csapata jutott ki az országos döntőre. Két korcsoport hozott velencei sikert, a Zöldliget Általános Iskola alsós és felsős fiúcsapata egyaránt első lett, míg az alsós lányok versenyét a Szent Imre Általános Iskola csapata nyerte. Az országos döntőt májusban rendezik meg később kijelölendő helyszínen.